Intens skjønnhetsopplevelse (NO)

Klassekampen 21.09.20

Det er et helt vesentlig jubileum når friimprovisasjonsgruppen Spunk nå fyller 25 år. Da gruppen startet opp i 1995 var de nemlig ganske alene om å drive med denne typen friimprovisasjon. En nærmere definisjon av gruppen er imidlertid vanskelig. Sjangerdefinisjoner blir altfor smale, og Spunk driver med noe større enn samtidsmusikken.

(…) de er også uovertrufne i sin musikalske finurlighet.

(…) Sjangermessig er dette en form for støymusikk. Selv om det er noe enhetlig over hele improvisasjonen, har den samtidig forskjellig avgrensede seksjoner. Musikerne blir i forskjellige sjatteringer av den overgripende stemningen, og lager et drama som griper tak i oppmerksomheten gjennom det store tidsspennets utstrekning. Når musikken helt i slutten slår ned på den elektroniske bearbeidelsen, og lydene blir renere, er det en uutsigelig intens skjønnhetsopplevelse.

Etterpå sitter jeg nærmest andpusten. Både emosjonelt og intellektuelt er det vanskelig å vite hva vi har vært med på. Stemningen ble også forsterket av det langsomt bevegelige lyset som Tord Knutsen satte live over musikken.

(…) På sin jubileumskonsert valgte de å vise fram dybden heller enn bredden. Etter 25 år sammen er de fortsatt opptatt av å bygge en imponerende struktur. De har på ingen måte slått seg til ro eller stoppet opp i utviklingen. Det er bare å glede seg til de neste 25 årene.

Magnus Andersson

Scroll to Top