Kapital & Moral

KapitalMoralCoverThe combination of the trio POING and vocalist Maja S. K. Ratkje has been referred to as among the best, boldest and most innovative players in the Norwegian music community. On their new album, “Kapital&Moral”, they present a selection of songs from the past century that address the theme of the impact that capital has on each and every one of us. Together they explore the frame of mind expressed in John Lennon’s “Working Class Hero”, the compassion towards children seeking asylum in Åge Aleksandersen’s eternally topical “Fremmed fugl” and Rudolf Nilsen’s description of children sewing clothes for Western consumers in “En vise om Kinabarna”. A total of 12 songs have been approached from a new angle, and this has been accomplished with ease, a sense of humour, a surfeit of energy, seriousness, power and ingenuity. The members of POING are Rolf-Erik Nystrøm on saxophone, Frode Haltli on accordion and Håkon Theling on double bass. On this release both they and vocalist Maja S. K. Ratkje play a variety of instruments. The album was recorded at Propeller Studio in Oslo, and was produced by Kåre Chr. Vestrheim.

[intlink id="164" type="category"]Record reviews[/intlink]

In Norwegian:

Trioen POING med vokalist Maja S.K. Ratkje er blitt omtalt som norsk musikklivs fineste, frekkeste og mest nyskapende aktører. På sitt nye album Kapital & Moral fremfører de sanger fra de siste hundre år med temaer som kretser rundt kapitalens innvirkning på hver og én av oss. Sammen utforsker de det sinnet som finnes i John Lennons «Working Class Hero», sårheten omkring asylbarn som finnes i Åge Aleksandersens evig aktuelle «Fremmed fugl» og Rudolf Nilsens beskrivelse av barna som lager klær til vestlige forbrukere i «En vise om Kinabarna». Tilsammen 12 sanger har fått ny drakt, alt gjennomført med lave skuldre, humor, stort overskudd, like stort alvor, kraft og idérikdom. Albumet er innspilt i Propeller Studio i Oslo og er produsert av Kåre Chr. Vestrheim.

Tracks:

1 Working Class Hero (John Lennon)
2 Løfte (Rudolf Nilsen / Lillebjørn Nilsen)
3 Lied des Lotterieagenten (Georg Kaiser/Kurt Weill)
4 Fremmed fugl (Åge Aleksandersen)

5 Løfte (Lillebjørn Nilsen)
6 Die Ballade von angenehmen leben (B. Brecht/K. Weill)

7 Føkk Døkk (Ronny Pøbel)
8 Underground (Tom Waits)
9 Slipesteinsvalsen (Alf Prøysen/Bjarne Amdahl)
10 En vise om Kinabarna (Rudolf Nilsen/Poing)
11 Nannas Lied (B. Brecht/K. Weill)
12 Alalabama Song (B. Brecht/K. Weill)

Scroll to Top