Synger Åge på 1. mai (NO)

Med sin versjon av «Fremmed fugl» synger de 1. mai inn: Maja Ratkje og Poing feirer sosialismen med ny plate.

Dagsavisen 28.04.16

MajaPOINGDagsavisen

Foto: Mimsy Møller

«På vei te et land, te ei heilt fremmed strand i Europa», synger Maja S.K. Ratkje, over arabisk-inspirerte toneganger. «Fremmed fugl», Åge Aleksandersens sang fra 1984, kunne vært lagd i dag, konstater Ratkje og samtidstrioen Poing.

– Sangen går rett i kjernen på dagens asylproblematikk. Selv om det er en helt annen historie i den sangen, er den en kritisk kommentar til hvordan vi behandler flyktninger, sier Frode Haltli.

– Den siste tida har jeg jobbet en del med arabisk musikk, etter at jeg spilte med musikere fra Syria under Mela-festivalen i fjor. Dermed har arabiske fraseringer glidd naturlig inn i «Fremmed fugl», sier Ratkje.

Poing og Ratkje har skapt en ny 1. mai-tradisjon, med sine årlige konserter med arbeidersanger. I år holder de for 15. gang konsert natt til 1. mai, nå på Sentralen i Oslo. Samtidig gir de ut ny plate: «Kapital & Moral». Her fremfører de Brecht og Weill side om side med Lennon, Prøysen, Rudolf Nilsen og altså Åge Aleksandersen. «Fremmed fugl» har denne uka blitt delt på sosiale medier som smakebit fra plata, og allerede mottatt applaus.

– Vi ville lage en plate som var politisk aktuell. Vi satte tittelen «Kapital & Moral» først, og valgte fra repertoaret vårt som passet til tittelen etter, sier Ratkje.

(…)

Som både komponist og sanger er Ratkje er blant norsk musikklivs mest ettertraktede navn. Mens Poing er blant Norges mest anerkjente samtidsensembler, med medlemmer som også har solokarrierer. De understreker at samtidsmusikk og sosialistiske kampsanger er to sider av samme engasjement:

– Jeg er politisk hele året, ikke bare på 1. mai, sier Maja Ratkje.

(…)
Bernt Erik Pedersen
Scroll to Top