Adventura Botanica

2013; dur: 50′; Dance performance by Odd johan Fritzøe, 
SPUNK (music) and Karl Hansen (art)

[intlink id=”8549″ type=”post”]A special edition of the music is released on an album released on Rune Grammofon. More info here.[/intlink]

Programme note (in Norwegian only):

AdventuraBotanicaLike før daggry svermer haukemøllen rundt den vakre stjerneorkideen på den tropiske øya Madagskar. Den ruller ut en halv meter lang sugesnabel som passer perfekt inn i den like lange sporen på blomsten. For nesten 150 år siden forutså Charles Darwin eksistensen til insektet som pollinerte orkideen. Tredve år etter hans død ble haukemøllen, eller Xanthopam morganii praedicta, oppdaget! Den fikk sitt latinske navn etter Darwins evne til å forutse.

Slik Darwin forsket på koevolusjon mellom planter og insekter, har kunstnerteamet latt seg inspirere av disse historiene og utviklet bevegelse, heftig støypoesi, lysskulpturer og bevegelig billedkunst – i tett samarbeidover flere år.

Odd Johan Fritzøe har ikke bare koreografien, men danser selv i «Adventura botanica». Han er utdannet ved Statens balletthøgskole i 1987, og har studert dans og kultur hos Rose Marie Guiraud på Elfenbenskysten. Han har danset for koreografer som Lise Eger, Un-Magritt Nordseth, Sølvi Edvardssen, Lise Nordal, Karine Sapporta ( FR) og Giorgio Rossi ( IT). Han har koreografert for Riksteatret, Den finske nasjonalballetten og i egenproduserte verk. For «Stjerne.* – en lydinstallasjon for to dansere» mottok han Scenekunstprisen i 1999. Forestillingen turnerer fremdeles – og presenteres under CODA 2013. Odd Johan Fritzøe var en av initiativtakerne til denne festivalen som nå er vokst til Nordens største dansefestival.

Karl Hansen er billedkunstner, utdannet fra Statens håndverks og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi 1993. Hans malerier er nonfigurative og videreutviklet til tredimensjonalt sceneuttrykk i flere av Fritzøe sine arbeider. I « Sne » ble dette av Aftenposten beskrevet som monumentalt og modernistisk.

Cello, vokal og fransk horn, fløyte, trompet og elektronika vever sammen skulpturene og dansen i forestillingen. Det er samtidsensemblet SPUNK – stiftet i 1995 – som improviserer i sitt anerkjente og særegne musikalske uttrykk. « Adventura botanica » er det fjerde samarbeidet Fritzøe har med musikerne i ensemblet. Teknologien i skulpturene er utarbeidet i samarbeid med NOTAM.

Dans og koreografi: Odd Johan Fritzøe
Scenografi: Karl Hansen
Musikk: SPUNK / Maja Ratkje, Hild Tafjord, Lene Grenager og Kristin Andersen
Kontruksjon/Teknologi: Armin Rådseth og Thom Johansen/Notam
Foto/Film: Odd Geir Sæter
Kostyme: Svein Ove Kirkhorn
Koreografiassistenter: Pernille Bønkan og Torunn Robstad

Produsert av Odd Johan Fritzøe. Co-produsert av Dansens Hus, Dans i Nord-Trøndelag og Notam – Norsk senter for teknologi i musikk og kunst. Støttet av Kulturrådet og Fond for utøvende kunstnere. Premiere under Ultimafestivalen 2013.

Scroll to Top