Hva jeg syns om Statoils sponsing av norsk kulturliv (NO)

Skrevet i anledning kuratoroppdraget for Festspillene i Bergen 2012.

Det er ikke lenger kontroversielt å være motstander av Statoils virksomhet. Det som er kontroversielt er at hele kulturlivet lar seg kjøpe av et oljeselskap uten skrupler.

Du har kanskje fått med deg at Statoil er hovedsponsor til Festspillene? Jeg visste det da jeg ble spurt om å kuratere konsertserien Voices that matter, samtidig visste jeg at jeg ikke kom til å la det passere uten motstand.

Verden er i dag enig i at for å unngå en akselerering av klimagassutslipp med kritiske følger, så må halvparten av kjente konvensjonelle fossile ressurser bli i bakken. Det er lite som tyder på at profittjegerne Statoil tar konsekvensen av de enorme miljøutfordringene som virksomheten deres forårsaker, særlig med tanke på at de i dag, støttet av det norske folk som aksjonærer, investerer enorme summer i verdens skitneste utvinningsprosjekt: tjære-/oljesandutvinning i Alberta, Canada. Samtidig holder de et rekordhøyt utvinningstempo i Nordsjøen – vi leser at Norge mangler ingeniører! – og de presser på for ytterligere boring i sårbare naturområder rundt Lofoten og Vesterålen. Oljelobbyen står vanvittig sterkt i dette landet.

Obama stoppet foreløpig de nåværende planene om oljeutvinning fra tjæresand samtidig som han var veldig tydelig på at det var prosessen bak som var hovedproblemet: de hadde ikke vurdert den samlede miljøpåvirkningen godt nok. Dagens Næringsliv har avdekket at Statoil er med i en aggressiv lobby, Consumer Energy Alliance, som har arbeidet intenst for at Obamas klimalov ble underminert, slik at han stod i Durban uten verktøy til å redusere USAs utslipp. Dette ble sett som en av de viktigste årsakene til at verden i dag mangler en ny klimaavtale. Canada har på sin side meldt seg ut av sine forpliktelser i den eksisterende Kyotoavtalen på grunn av tjæresand. Et skogområde på størrelse med Sør-Norge fragmenteres og forgiftes til et CO2-utslippsnivå som er 13 ganger høyere pr. fat utvinnet olje enn nordsjøolje! Vi bruker av det norske fellesskapets midler til investeringer i en bransje som øker utslipp i størrelsesordner som får omdiskuterte utslippskutt på hjemmebane til å likne en fis i en lilleputtstat. I tillegg kommer forgiftning og overtramp av urfolks rettigheter og levekår. Statoils utvinning har som kjent allerede ført til anmeldelse og dom i Canada for brudd på vannforskriftene.

Erling Sande, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, er krystallklar etter nylig å ha vært på befaring i Alberta: Statoil må trekke seg ut av Alberta. Tidligere styreleder i Statoil og rektor ved NTNU, Inge Johansen, gikk ut i Dagsnytt og sa det samme for noen uker siden. Under en markering mot tjæresand utenfor Stortinget i vinter, holdt stortingspolitikere fra alle partier – unntatt Høyre og Frp – appeller for å trekke Statoil ut av tjæresand. Det er ikke langt unna et stortingsflertall, slike saker har endret retning før – det er ikke lenge siden pensjonsfondet støttet tobakksindustri.

Statoils renommé vakler. Ikke la dem bruke norsk kulturliv som flytebøye!

This entry was posted in Blog, by Maja in Norwegian. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hva jeg syns om Statoils sponsing av norsk kulturliv (NO)

 1. admin says:

  Takk for svar! Skulle ønske flere turte å stikke hodet fram i denne saken.

 2. Audun Kleive says:

  Hei jenter, takk for fine innlegg – vil bare kort si meg helt hjemme i betraktningene deres…
  den norske stat, politikken vi fører utenlands og statseide bedrifter må stoppe enhver form for uetisk dealing…det har vi råd og plikt til å gjøre med vårt uendelig fantastiske utgangspunkt som stat…men da må man nok kanskje skille lag med det mest markedsorienterte angrepslaget, historisk sett har vel også de langt fleste rikeste menneskene nettopp blitt rike på grunn av hårreisende forhold fra noe tid tilbake (fristaten kongo feks, kong leopold), nedarvet i flere retninger danner disse historiene grunnlaget for nye kapital-imperier…og det er tusenvis av sånne historier…få kontroll med kapitalen(vi kan jo begynne med å innføre en litt oppjustert tobin-skatt for å sende signaler), så får vi bedre kontroll over hvor vi går som stat blant verdens mange stater, sånn er det med den saken ;-)
  Alt godt til dere.

  Audun Kleive
  trommeslager

 3. Jeg støtter Maja Ratkjes utspill mot Statoil fullt ut.
  Det er på tide at noen tar bladet fra munnen og sier fra.

  Gjennom BESTEFORELDRENES KLIMAAKSJON har jeg fått øynene litt opp for hvor hensynsløst oljeselskapene driver rundt om i verden.
  Jeg har sett filmer fra Vest-Afrika, fra Peruansk Amazonas og ikke minst fra tjæresandsutvinningen i Canada. Man blir syk og kvalm av å se hva oljen gjør mot urbefolkninger og deres livsvilkår, og man blir syk og kvalm når man tenker på at vi kan takke vår rikdom for nettopp dette.
  Det er som høyre hånd i Statoil ikke har anelse om hva venstre hånd gjør.
  De smiler og gir rundhåndet ut av sine millioner til kulturtiltak og holder fasaden i orden, mens de som i Canada ødelegger andre folks livsgrunnlag.
  Og folk flest har ikke anelse om hva som skjer, – i vårt oljeselskap!

  Jeg stoler ikke på Statoil. Og jeg kan ikke fatte at vår regjering toer sine hender og sier at de ikke kan gjøre noe med et statseid selskap. Hvem er Staten, er ikke det alle oss? Kan ikke en folkevalgt regjering styre et statseid selskap som gjør som de vil rundt om i verden og ødelegger andre folks livsgrunnlag?

  Jeg gruer meg for hva vi har i vente når de nå skal dure løs i nord.
  Nylig veltet en oljeplattform i russisk zone. Hva har vi for slags garantier for at det ikke kommer til å skje igjen? Det hjelper lite å si i etterkant: Vi visste ikke at bølgene var så store deroppe.
  Vi hører også at torskeleveren har blitt kreftframkallende…
  Men Statoil får kanskje velsignelse fra regjeringen til å bore etter olje i Lofoten og Vesterålen?

  Hva er det som skjer?….Jeg er veldig redd!

  Birgitte Grimstad.
  Artist og Bestemor.

  12.05.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *