«Statoil knebler musikkmiljøet» (NO)

Dagsavisen 11.11.2011.

Opprørende at norske artister ikke deltar i debatten om Statoil-sponsing, mener komponist Maja Ratkje.

– Jeg er opprørt over at ikke flere kunstnere og musikere er engasjert i denne debatten. Det tyder på at Statoils propaganda virker, sier Maja Ratkje.

I Dagsavisen i går kom det fram at den amerikanske punklegenden Ian MacKaye sa nei til å holde foredrag på årets Bylarm, i protest mot Bylarms sponsoravtale med Statoil.

– Kunstnere bør være en kritisk instans i samfunnet. Jeg skulle ønske at flere norske artister var like offensive som Ian MacKaye, sier Ratkje.

Hvert år under Bylarm deler Statoil ut et stipend på en drøy million kroner til en norsk artist for utenlandssatsing, en ordning som har vært omdiskutert. Under årets Bylarm gikk Ratkje ut i Aftenposten sammen med DJ og artist Elin Vister med kronikken «Skitne penger». Der krever de at Bylarm avvikler samarbeidet med Statoil.

– Etter kronikken ble det helt stille. Det har senket seg en konsensus om at Statoil-sponsing er greit. Og når så mange er enige om at dette er greit, skal det enda mer til å bryte ut og si at dette er problematisk, mener Ratkje. – Slik knebler Statoil musikkmiljøet. Fordi så mange i musikklivet er involvert i Bylarm, blir de hindret fra å ta miljøpolitiske standpunkt.

Kunstpris

Nylig ble nominasjonene offentliggjort til Statoils kunstpris for 2011, som er på 500.000 kroner og deles ut til en norsk kunster. Ratkje mener dette er like problematisk som Statoils sponsing av norsk musikk gjennom Bylarm.

– For Statoil er dette lommerusk, for en kunstner er dette gigantiske penger som det er vanskelig å si nei til. Det finnes nesten ikke så store stipender i kunst- og kulturlivet. Statoil har behov for å renvaske et skittent firmanavn, som blir stadig skitnere gjennom blant annet tjæresandprosjektene i Canada. Kunst- og musikkprisene gir mye omtale, og koster mindre enn dyre avisannonser. Musikere og kunstnere blir brukt som trofeer for Statoil, poengterer Ratkje.

– Det er ikke populært å gå ut mot Statoil, men det er helt nødvendig. Som kunstner er jeg opptatt av sannhet og oppriktighet. Klimatrusselen er alvorlig, man kan ikke lukke øynene for virkeligheten. Når jeg reiser i andre land opplever jeg at mange er rystet over Norge som miljønasjon. Vi har fått et verstingstempel, på grunn av blant andre Statoil, sier Ratkje.

Støttet igjen

I går ble det klart at Bylarm likevel blir innstilt til støtte fra Oslo kommune. På budsjettforslaget før i år ble det innstilt på å frata festivalen støtten på 1,5 millioner, på grunn av manglende dokumentasjon på økonomiske forhold ved Bylarms eierselskap Bureau Storm. På det reviderte budsjettforslaget øker byrådet støtten til kultur, og innstiller Bylarm på en million kroner.

Bernt Erik Pedersen
Foto: Erik Norrud
Scroll to Top