Beethoven og greven (NO)

Beethoven skrev musikk for strykekvartett på bestilling fra Grev Rasoumoffsky i 1806. Da var Ludwig 36 år gammel. Greven skulle ha tre kvartetter for å underholde sine gjester. Beethoven skrev, leverte og fikk betalt. Men skrev han det de ville ha? Disse kvartettene (Op. 59) er ikke blant de ”gale”, men de er langt ifra forlystelsesmusikk til munter passiar over en drink.

På en måte er det helt irrelevant om det var dette de ville ha eller ikke. Beethoven gjorde jobben sin og han skrev noen fabelaktige kvartetter som skulle stå seg for ettertiden. Det er på grunn av Beethovens kvartetter og noen til at det er så fryktelig vanskelig og prestisjefylt å skulle skrive for strykekvartett nå. I år 2011 sitter en 37 år gammel komponist og skriver på en bestilling for strykekvartett. Greven min er i dette tilfelle et offentlig fond. Dette er jobben min, og jeg tenker iblant på hva Beethoven ville ha sagt. Dette stykket er nok heller ikke blant mine ”gale”, men jeg lover en flørt med Ludwigs Op. 59 nr.1 som sikkert skaper en viss skepsis hos noen. Beethoven ga oss ikke bare musikk, som fri kunstner har han inspirert skapende musikere fram til i dag. Derfor kan jeg skrive absolutt hva jeg vil når jeg setter meg ved arbeidsbordet. Og det er kanskje den største inspirasjonen!

Scroll to Top