Strohviolin och megafon …angav takten till fanfaren (SE)

Borgåbladet:

Traditionsenligt var det en av Avantis Sommarmusiks tematonsättare, i det här fallet Maja Ratkje från Norge, som stod för inledningsfanfaren vid middagstid på kyrkotorget i Borgå i torsdags. Och vilken fanfar: den satt som gjuten i synnerhet för dem som trodde sig ha hört allt.

photo: Lauri Asanti

Maja Ratkje (f. 1973) inledde sin musikerbana som pianist och violinist men i och med att hon började komponera blev rösten – eller egentligen alla ljud överlag hennes främsta instrument. Hon är ingen musiker med målet att behaga lyssnaren utan uttrycker sig på gränsen till det exceptionella, hon provocerar, ifrågasätter och kräver en viss medverkan av åhöraren, så att man som lyssnare tar till sig musiken öppet och okritiskt. Lätt är det inte men det går.

Fanfaren var direkt i linje med Maja Ratkjes intentioner att skapa och ruska om sin publik. I det norra hörnet av Rådhustorget stod hon med en megafon tillsammans med sina fyra medmusikanter i klädda Masa-Yards ställ och hjälmar. Medmusikanterna spelade på stråhviolin, en originell violin med kolfibertratt, designad av Fiskarsformgivaren Olavi Lindén medan Maja Ratkje sjöng och ropade i megafonen.

Bin på flykt

Än fanfaren? Ja först lät den som en svärm uppretade bin, interfolierad av Maja Ratkjes utrop i megafonen, för att till sist påminna om en Formel 1 racertävling med bilarna surrande förbi.

Före det hade festivalens konstnärliga ledare Pekka Kuusisto hälsat publiken välkommen och konstaterat att det var en stor ära att få planera festivalen Sammanträffanden. Därefter övade han med publiken hur man uttalar den andra gästkompositören, Nico Muhlys (mju:li) tillnamn. Och allt Kuusisto gjorde skedde så lättsamt och ledigt och helt utan pannan i veck.

– Tillåter ni så uppför jag en liten improvisation, fortsatte Pekka Kuusisto och med hjälp av elektronik, pedaler, en mikrofon och sin egen röst uppförde han en njutbar helhet med en massa ekoeffekter, musik och rytmiska ljud.

Publiken som samlats verkade gilla den originella mixen. Med tanke på att Ratkje och hennes också originella amerikanska kollega Nico Muhly är gästtonsättare i de kommande konserterna kan man vänta sig en inspirerande ovanlig 26:e Sommarmusikfestival i år.

Egil Green
Scroll to Top