Til en enquête om barnelitteratur, Vinduet 2009 (NO)

Hei mamma, kan du hjelpe meg å huske hva jeg leste som barn?

– Da du var bitte liten var det artig å lese vers. Alle slags rare vers – du elsket dem. Gåsemorboken, André Bjerkes bøker – de ble helt utslitt. Hvis jeg stoppet i lesingen, kom fortsettelsen trillende fra deg. Og noen ganger ”lurte” du meg og skoggerlo.

(He, he, tipper jeg tar Bjerke-sitater på rappen dersom noen setter meg i gang. Jo, jeg var tidlig glad i å lese, bokstavene ble fort til ord og jeg kunne rope ut alle de stygge ordene i busskuret på vei til barnehagen.)

– Om sangene – har jeg fortalt mange ganger, så det trenger jeg ikke gjenta.

(Jeg kunne visst førsteverset på alle julesangene før jeg fylte to.)

– Så ble du litt større, og vi leste ”opplysende bøker”. Om Thomas og Kristine…

(Skrekk og gru, ekkel sosialrealisme i værste overpedagogiske lekestove-stil. Dette har jeg delvis fortrengt.)

– Så kunne jeg lese historier, for eksempel om Aurora (Anne Cath Vestly). Du fulgte med og kommenterte. Og de norske eventyrene! Mormor gav oss dem og laget eventyrhatt til deg som du kunne bruke når hun kom på besøk. Hun forsynte oss også med bøker om vikinger og norrøne guder. Det husker du vel.

(Ja, og jeg kopierte en Odin-figur i leire som hun lot henge på veggen i mange år!)

– Selv om du kunne lese selv, var det fint å være sammen og snakke om bøkene. Jeg husker Ronja-boken som viktig i den sammenheng. Jeg tror du leste Mio min Mio og Guro med fiolinen selv.

(Jeg leste alle bøkene til Astrid Lindgren selv. De har virkelig formet meg som menneske. Vestly gikk jeg fortere lei, det var for hverdagslig.)

– Vi hadde en serie om berømte personer: Mozart, Beethoven og Grieg, men også Leiv Eriksson. De leste du helt sikkert selv. Husker du det? Jeg synes jeg husker at du likte boken om Leiv Eriksson best!

(Jeg husker kjempegodt ”Historien om …”-bøkene! Husker også den om Helen Keller.)

– Bokhyllen hjemme hadde også de gamle klassikerne, Jules Verne, Kaptein Marrats barn, Nils Holgersson, Tom Sawyer og Huckelberry Finn.

(Men jeg leste også andre ting, jeg leste i leksikon og pappas Morgan Kane, jeg leste skrekknoveller av Roald Dahl, en historisk bok om Svartedauen, og jeg leste med vid åpne øyne i en erotisk western som vi fikk til vår Redd Barna-basar. På skolebiblioteket lånte jeg alle bøkene om sigøynerjenta Katitzi som jeg likte å identifisere meg med. Nancy Drew lånte jeg av venner. Michael Ende ble jeg forhekset av, og ellers må jeg bare nevne to bøker til som var helt fantastiske: Flukten fra Watership og Den Hemmelige Hagen.)

– Jeg prøvde vel å dytte på deg mine yndlinger Mummitrollene også?

(Jo, og de liker jeg den dag i dag. Men tegneserier var forbudt. Jeg brukte et helt år på å komme meg igjennom Donaldsamlingen hos dagmamma’n.)

Scroll to Top