Maja Ratkje på Dokkhuset (NO)

av Carl Kristian Johansen 09.03.2009

fra ballade.no

Trondheim Sinfonietta vant nylig Spellemann, og i konsertserien Respons inviterer sinfoniettaen komponister til å presentere sin musikk sammen med inspirasjonskilder. Den 13. mars presenterer Maja Ratkje sin komposisjon Concerto for Voice, som blir framført i hennes hjemby Trondheim for første gang.

I tillegg vil Ratkje presentere Thallein av Xenakis og Periodes pour Sept Instruments av Gerard Grisey.

Ratkje skriver selv om sitt verk Concerto for Voice, som også er å finne på albumet River Mouth Echoes gitt ut på John Zorns Tzadik-label:

Denne komposisjonen oppleves best når framført på konsert, for avstander og lydkilder, det nære og det fjerne gjør noe med forventningene hos publikum. Sangerrollen er også svært annerledes i dette stykket enn i tradisjonelle sammenhenger; her er sangeren en instrumentalist.

Det klanglige i “Concerto for Voice” er basert på spektralharmonikk og er i slekt med undertegnedes tidligere produksjon i denne retning, derfor finnes også “moods” i tittelen. Arven fra ‘musique concéte’ er også tilstede, men først og fremst er dette et stykke som fokuserer på det konstant skiftende forholdet mellom denne merkverdige stemmen og orkesteret.

Konserten finner sted på Dokkhuset i Trondheim den 13. mars kl. 20.00.

Scroll to Top