Fire sjurer i samme reir (NO)

ab24.no:

Musiker i SPUNK og årets festivalkomponist, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje bruker skje og lysestaker som instrumenter.

Michelle Iselin Bjellmo, Publisert: ons, 30. juli 08 kl. 12:00

Gammelt skrot, ei knekt bjørk og fire damer i tidligere Pizzakjeller’n er det som skal til for å lage en improvisatorisk opplevelse utenom det vanlige.

SPUNK er historien om fire musikalske damer som ville fremme improvisasjonen i musikken. Hild Sofie Tafjord, Kristin Andersen, Lene Grenager og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje har alle funnet veien til Bodø under Musikkfestuka, og allerede nå har forberedelsene startet, i forkant av urfremføringen på fredag.

“Tiggerunde”
For en tid tilbake drodlet jentene om ideen å sette sammen mange individuelle ting til en felles masse, og slik kom ideen om forestillingen Reir. Målet er å bygge et reir av ting de har funnet eller fått, og etterpå ha en improvisert konsert inne i reiret. Og den siste tids innsamling har tydelig gitt resultater. En rusten propell, visne Tromsøpalmer og lysestaker i messing er alle ting de har samlet inn i Bodø.

-Vi har gått rundt i hele byen og spurt folk etter ting de kunne gi bort. Vi har ikke sett etter noe spesielt heller, bare alt som vi faller over. Litt som sjura, har vi vært å samlet på gamle ting og lager reir av det. Det handler om å være kreativ med det man får, sier Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, som også er årets festivalkomponist under Nordland Musikkfestuke.

Garantert ingenting liknende
Og det skal ikke skorte på kreativitet når jente setter seg ned for å gi en smakebit av det publikum har i vente. Hvem skulle vel trodd at et gammelt vannrør kan gi slike lyder i samspill med en hammer? Selv om konserten er et engangstilfelle, skal de også være mulig å gjenoppleve Reir i ettertid. SPUNK har også tatt steget inn i teknologien, og under konserten skal hvert av medlemmene i gruppa ha kamera og lydopptaker på seg. Etterpå skal det settes sammen til en installasjon slik at folk kan komme å sette seg i reiret og høre og se hva hver enkelt av dem oppleve.

– Dette er et stunt som bare kommer til å utføres en gang. Jeg garanterer at ingen har opplevd noe liknende, og det blir spennende å se tilbakemeldingene, sier Lene Greanger.

Ikke pizza, men musikk
Reir hadde lenge ikke klargjort hvor de skulle ha fremføringen, men da ideen om Pizzakjeller’n kom på bane var de ikke i tvil.

– Det er spennende å kunne gjenbruke kjelleren til noe annet. Sånn vi har forstått så er den veldig viktig for mange her i Bodø, og da føles det veldig godt å kunne gjøre forestillingen vår her. Plassen har den rette stemningen, nå er det bare for oss å skape musikken, mener SPUNK- damene.

SPUNK har brukt de siste dagene på å bygge reiret sitt.

Skiltet vitner om at tidligere Pizzakjeller’n foreløpig er tatt over at reir-byggende kvinner med instrumenter.
Read about this work [intlink id="1186" type="post"]here[/intlink].
Scroll to Top