Bygger Reir i Pizzakjelleren (NO)

Avisa Nordland. Torgeir Grubstad, 30.07.2008

En musikalsk installasjon med ur-premiere fredag.

Spunk har jobbet sammen i 13 år og består av årets festivalkomponist Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (vokal og elektronikk), Hild Sofie Tafjord (horn og elektronikk), Kristin Andersen(trompet og fløyter) og Lene Grenager (cello).

Sagnomsust lokale

– Det var meningen at Spunk skulle være i en av konferansesalene på SAS, men den nedlagte Pizzakjelleren passet dem helt perfekt, sier Rolf Cato Raade.

Kort fortalt går Spunk ut i det offentlige rom og leter etter ting som er gratis. Av disse gjenstandene bygger de et reir, eller en slags konsertscene om man vil.

Når reiret er klart spiller de en konsert med det de måtte ha funnet. Og med kamera på hodet vises den enkelte musikers perspektiv på skjerm under konserten. Det blir derfor en slags improvisert engangskomposisjon som senere munner ut i en installasjon som vises to ganger daglig under hele musikkfestuka.

Byggematerialer

– Vi har vært på havna, i butikker og ellers rundt omkring, og har møtte bare velvilje, sier Ratkje.

Resultatet av deres tiggerferd er variert, for å si det mildt. Under en impromtu konsert tok Ratkje og Grenager i bruk lysestaker, serveringsbrett og en gammel varmtvannstank, mens de to messingblåserne Tafjord og Andersen spilte på det som lignet ” vannrør. Og fikk vellyd av dem!

I instrument-reserve kunne observeres både propell og dregg, mens reirmaterialet varierte fra plank, bordbiter, pappesker og tromsøpalmer til en avløvet bjørk fra i fjor.

– Hvem hadde ideen til Reir?

– Alle sammen, sier Kristin Andersen. – Du kan kalle det en kollektiv idéflom med flat struktur der alle får lov å ta med seg sine ting. Det er første gang vi gjør en slik sak for publikum, og det blir svært spennende.

Tankene bak

Spunks forhold til lyd er anarkistisk og åpent. De leter etter nye lyder og setter dem inn i en musikalsk kontekst.

– I Reir forsøker vi å gjøre en lignende prosess med fysiske objekter. Gjenstandene som vi har fått, blir nye “instrumenter”, sier Ratkje.

– Har dere nok til Reiret?

– Vi skal en tur til et par butikker som har lovet oss ett eller annet, men det begynner å hjelpe. Nå skal vi bruke dagene til å bygge reiret, og blir det for lite får vi heller fylle på.

– Blir reiret stående etter musikkfestuka?

– Det vet vi ikke, men vi synes det er litt artig at “naturen” tar over et nedlagt og sagnomsust lokale som mange bodøværinger har et godt forhold til.

Read about this work [intlink id="1186" type="post"]here[/intlink].
Scroll to Top