Majas perm er over (NO)

Adresseavisen 15.04.2008

Sjangersamarbeid blir cd. Maja Ratkje samarbeider med noen av landets mest profilerte svartmetall-musikere. Nå har de også gitt ut cd. Foto: VEGARD EGGEN

Cd-en «Travel Now Journey Infinitely» er et samarbeid mellm støyduoen Fe-mail (Maja Ratkje og Hild Frafjord), blackmetalbandet Enslaved og utvalgte musikere fra Bergens rockmiljø. Utgangspunktet var et bestillingsverk fra Rikskonsertene og en turné i fjor. Nå gis verket ut på cd. Både Maja og Enslaved er i høyeste grad utøvere med internasjonalt publikum, så det er grunn til å tro at det blir mer interesse for bandet Trinacria, som Maja presiserer er et band og ikke bare et prosjekt for akkurat dette verkets skyld.

Pludrende Frida

– Å møte utøvere fra andre miljøer er alltid spennende, og jeg tror dette samarbeidet har gjort noe med oss alle, sier Maja, som håper og tror de vil jobbe mer sammen. Men samtidskomponisten fra Trondheim er ikke med på at denne musikken er så grensesprengende som enkelte omtaler den som. – Det er vel det klart mest kommersielle prosjektet jeg har vært med på, smiler Ratkje. Hun ble lagt merke til da hun var med på å urfremføre verket mens hun var høygravid på metal-festivalen Inferno sist påske.

Maja snakker lavt i telefonen, for hun vil ikke vekke Frida som nå er blitt ti måneder, men våkne gjør hun like fullt og i resten av intervjuet sitter hun og småpludrer i konkurranse med mor.

Det er ikke bare metal-turné i og utenfor mammas mage Frida har vært med på. Bare i de siste par ukene har Ratkje hatt konserter i Paris og Madrid, med Frida backstage.

Festivalkomponist i Bodø

Nå begynner mamma Maja å fokusere på komponering igjen også. I Bodø i sommer skal et bredt utvalg av Ratkjes musikk fremføres av ymse ensembler. Også et bestillingsverk.

– Jeg gleder meg veldig til det. Det er sjelden jeg får oppgaver som dette i Norge.

Hun kan til gjengjeld glede seg over flere internasjonale prestisjeoppdrag. Ikke minst har et lengre samarbeid med Radio France resultert i at hun skal komponere radiostasjonens bidrag til Prix Italia i 2010. Hun står helt fritt i komposisjonen, og om hun ønsker å bruke stasjonens eget orkester til fremføringen. Hun er den første fra Skandiniavia som får et slikt oppdrag.

Dette kunne godt vært den største musikalske oppturen for henne så langt i 2008, men for Maja er utgivelsen av cd-en «River Moth Echoes» enda større.

I selskap med Lou Reed

– Det er på John Zorns eget plateselskap. Plutselig en dag ringte den legendariske komponisten personlig hjem til meg og spurte om jeg kunne tenke meg å samle noen komposisjoner i en cd-utgivelse. Det kunne jeg! Jeg tror kanskje ikke det er så mange som skjønner hvor stort dette her. Zorn gir ut musikk med absolutt hvem han vil, og han har altså blant annet valgt meg, sier Maja.

Cd-en utgis nå i disse dager, og på nettstedet til plateselskapet Tzadik står den side om side med en annen cd som utgis nå – en trioplate med John Zorn selv, Laurie Anderson og Lou Reed. Det sier litt om hvilket selskap Maja Ratkje har havnet i.

ole.jacob.hoel@adresseavisen.no

Scroll to Top