INFERNO FESTIVAL 2007 (DE and NO)

Terrorverlag: “Nun stand auf der Mainstage der allererste Auftritt der neuen Formation TRINACRIA auf dem Programm, welche sich aus Mitgliedern von ENSLAVED sowie des Female-Noise-Duos FE-MAIL zusammensetzt. Und man durfte gespannt sein! Die beiden Damen Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (Voice, Synth; übrigens ziemlich schwanger) und Hild Sofie Tafjord (Horns, Synths) – beide mit blau gemaltem Augenbereich – waren auf der linken Seite der Bühne positioniert, während Grutle Kjellson von ENSLAVED zentriert am Bühnenrand stand. Selbiger hatte sich das Symbol der TRINACRIA, also die Pyramide mit dem Auge darin, in rot und blau auf die Stirn gemalt, während auch der Rest des Gesichts rot gefärbt war. Und auch die anderen Musiker hatten rot gefärbte Stirnbereiche mit mitunter angedeuteten schwarzen Dreiecken darauf. Die Beleuchtung war sehr atmosphärisch, zumeist eisblau. Im Hintergrund liefen verschiedene Motive über die auf der Bühne installierte Leinwand, mal Unmengen von Gesichtern, mal Lichttunnel. Die Bühnenshow indes war sehr minimalistisch; so verharrten die Musiker i.d.R. auf ihren Positionen und zeigten nicht viel Bewegung, was gut zum Konzept des Auftritts passte. So war es dann Grutle Kjellson, der die meiste Aufmerksamkeit auf sich zog, auch wenn selbst er häufig wenig Regung zeigte. So bestanden die überaus langen, mit sphärischen Klängen ausgeschmückten Songs von TRINACRIA aus vielen ruhigen Passagen; dennoch konnte die Band stellenweise auch richtig Gas geben, was dann auch von der Bühnenpräsenz Kjellsons umgesetzt wurde: mit vielen Gesten, einer starken Mimik und diversen Headbangs setzte er die Musik in Szene. Selbst dann bewegte er sich allerdings keinen Zentimeter vom Fleck weg. Die Musik von TRINACRIA ist wirklich sehr experimentell, sphärisch und elektronisch: so erzeugten die beiden Damen mit ihren mitunter sehr sonderbar anmutenden elektronischen Gerätschaften, aber auch mit Horn und Stimme eine Art Störgeräusch, was sich über lange Strecken auf die Songs legte. Dabei schwenkte Hild Sofie Tafjord ihr Horn häufig vor dem Mikro hin und her, wodurch ein ganz eigener, irgendwie schwingender und wabernder Sound entstand. Dennoch spielte sie das Horn mitunter auch ganz normal. Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ihrerseits steuerte mehrfach einen eindringlichen, monotonen Gesang bei. Zeitweise entstand im Gesamtbild ein regelrechtes Klangwirrwarr, aus dem man die einzelnen Instrumente nur schwer heraushören konnte. Sänger Grutle Kjellson verstellte indes mit einem ans Mikro angeschlossenen Pedal den Klang seiner Stimme, so dass diese zeitweise arg verzerrt wiedergegeben wurde. Manchmal sogar so sehr verzerrt, dass ich unweigerlich an EBM erinnert wurde. Die Halle im Rockefeller war gut gefüllt; dennoch schien das Publikum zu großen Teilen noch recht unschlüssig, was es nun von dieser sehr innovativen und progressiven Art von Musik zu halten habe. Auch im Laufe des Gigs wurde das Publikum äußerlich noch nicht ganz warm mit der Musik, wobei es allerdings auch nicht leerer geworden war. Wobei jeder Song mit reichlich Applaus und Jubel versehen wurde. So konnten diverse Köpfe entdeckt werden, die eifrig im Takt nickten, aber wirklich am Abgehen war zumeist nur eine Person irgendwo in der ersten Reihe. Wobei dies absolut keine Rückschlüsse auf die Leistung der Band ziehen lässt! Im Gegenteil: der Auftritt von TRINACRIA hat mich derart gefesselt, dass dies eindeutig eins meiner persönlichen Highlights des kompletten Festivals war. Natürlich – wer fälschlicherweise damit gerechnet hatte, sirenenartigen Gesang à la Goth Metal der beiden Damen zu vernehmen, der wurde mit Sicherheit ziemlich vor den Kopf gestoßen. Sollte TRINACRIA demnächst mal einen Tonträger auf den Markt bringen – unbedingt reinhören!”

Musiq:

Vårens mørkeste eventyr

(OSLO) Når ”vanlige folk” pakker unger, bikkjer, kvikk lunch og blåswix for å stikke til fjells, valfarter metallfolk fra hele verden til Rockefeller for å delta på Infernofestivalen.

Av Linda Hellerud

Foto: Wenche Munkelien

Neste på scenen var Trinacria som er et prosjekt i utgangspunktet laget i forbindelse med Rikskonsertene på initiativ av noise-gruppa Fe-Mail (Maja Ratkje og Hild Sofie Tafjord) og Ivar Bjørnson fra Enslaved. En meget spennende kombinasjon – krevende, kreativt og med flotte visuelle effekter som forsterket et vakkert lydbilde. Suggerende og massivt. Denne type musikk krever sin lytter, men jeg tror de aller fleste synes Trinacria leverte en flott akt, folk sto som steiner og det var en magisk stemning i lokalet. Konstellasjonen har planer om å gå i studio og det blir spennende å følge de videre. Anbefales for dem som ønsker en annerledes og utfordrende musikkopplevelse.

heavymetal.no:

Så til festivalens store overraskelse; bestillingsverket fra vestlandets hovedstad fremført av Trinacria.

Dette er et band bestående av Ivar, Grutle og Arve fra Enslaved, Iver (Manngard, Jazkamer, Barbie bones etc.) og støyduen Fe-mail. Sistnevnte navn røper også kjønnet på disse to utøverne. Sammen hadde disse øvd inn en reise i lyd og musikk, slik jeg opplevde det. Alt fra det særs støyende og uoversiktlige i åpningen, via repetitive passasjer man ofte forbinder med Isis, Cult of Luna og lignende, og helt til…egentlig var det for mye variasjon til at jeg orker å liste det hele opp, men klimakset mot slutten, der et rolig parti ledet an av Fe-mail på sang og horn gled over i noe halvt metallisk, var det sterkeste. Muligens var dette et resultat av at det her også i mitt eget hode ble dannet bilder utover dem som svirret på storskjerm i bakkant av bandet. Jeg fikk nemlig med meg at en av de kvinnelige utøverne tilsynelatende var gravid, og så da for meg hvordan det måtte være å svømme rundt inni der til de tonene som fylte opp alt utenfor.

Ja, jeg nevnte det visuelle. Ikke bare var det bilder av alt mulig i bakgrunnen, men hele bandet bar dessuten sminke. Fe-mail hadde en slags blå streker i ansiktet, over øyner og kinnbein, mens de andre utøverne hadde fått sminket på et tredje øye (ajna chakra; den sjette ckakra av i alt syv, for de som måtte være interessert i dette.), som vel er symbolet på innsikt; å kunne se det skjulte, de mønstre som tegner seg utover det det blotte øye evner å se. Det kan vel kanskje kalles en intuitiv evne, som ligger i et slags kontinuum mellom det sansbare og det ikke-sansbare, et slags meta-øye.

Ofte blir slike bestillingsverk av denne sorten ikke mer enn pretensiøse makkverk, for småartistiske forstå-seg-påere og annen kvasispirituell berm, men ikke denne gangen. Denne gangen var det, uavhengig av det visuelle, et godt musikalsk fundament, som jeg vil tro flere enn politisk korrekte kultursynsere kan nikke anerkjennede til. Det var med andre ord ikke keiserlige klær inne i bildet, og det vil jeg mene at er en objektiv anskuelse av det hele, så langt slikt lar seg gjøre – den diskusjonen hører ikke hjemme her.

Hovedpoenget er: dette vil man se igjen!

Aftenposten:

Trinacria på Infernofestivalen

Trinacria er prosjektet som ble et band. Som igjen debuterte under Infernofestivalen. Det var både tungt og vakkert.

AVHARALD FOSSBERG

Et bestillingsverk fra Rikskonsertene med première på Infernofestivalen? Det låter ikke helt riktig, men når Ivar Bjørnson, gitarist i Enslaved, er en av komponistene kan det likevel være noe i det.

Sammen med duoen Fe-Mail, bestående av Hild Sofie Tafjord (horn og elektronikk) og Maja Ratkje (vokal og elektronikk) har han laget et timeslangt verk med tittelen Trinacria. Navnet står får øyet i pyramiden, slik vi kjenner den fra blant annet den amerikanske dollarseddelen. Det er lite dollartegn å spore under konserten, som åpner med et monolittisk riff paret med hvesende støy.

På skjermen bak bandet går det filmsnutter som dels ligner svart-hvit stumfilm, dels går over i ildkaskader, flimrende fjes, dystre fjellglimt, fallende dråper og snurrende lyn og tåkedotter.

Vokalist Grutle (Enslaved) synger med knitrende forvridd stemme, eller skriker brutalt mot et fossefall av støy, mens gitarist Arve Isdal (Enslaved) står urørlig forrest på scenen. Trommeslager Iver Sandøy (Manngard, Jazkamer) dunker frem tunge partier mens bassist Espen Lien (Barbie Bones) trykker til der det trengs.

Støyhull

Fe-Mail bidrar med lyd som både tinkler vakkert, skurrer og glefser. I begynnelsen er det kryssklipp mellom korte metalriff og støyhull, men etter hvert bygger de seg opp mot et klimaks. Musikken flyter tidvis seigt som lava, og noe kunne lett fått plass på en My Bloody Valentine-plate. Hadde det ikke vært for Grutles brølende vokal og Fe-Mails lydkulisser.

Mangelen på bevegelse på scenen gjør at lyden føles enda mer intens. Det er unektelig ganske morsomt å se Maja Ratkje bearbeide en theremin (ur-synth) mens Hild Sofie Tafjord stapper en liten mikrofon i munnen, samtidig som begge vrir og vrenger på lydene som kommer ut.

Deler av publikum er fascinert, andre tramper mot andre deler av lokalet mens de fnyser. På siste låten kommer Ratkje og Tafjord frem på scenen; Ratkje på vokal mens Tafjord spiller horn. Dermed er det dukket for en dystervakker avslutning, som lander prosjektet på stø bein.

Men var det metal? Neppe. Til høsten skal Trinacria ut på turné. Se dem om du tør. Men først er de på Kongsberg Jazz.

Puls:

En fusjon mellom støyduoen Fe-Mail og Enslaved hørtes unektelig fristende ut, og samarbeidsprosjektet Trinacria opptrådte i tillegg for første gang noen sinne på årets Infernofestival. Enslaved har gang på gang bevist gjennom sine studioplater at de ikke er redde for å eksperimentere musikalsk selv om bandet aldri har forlatt metallen som grunnelement, og jeg var veldig spent på å finne ut hvilke frukter dette spennende samarbeidet (som riktignok begynte i 2005) ville bære.

Jeg kjente at forventningskurven min steg ytterligere da jeg stilte meg opp så langt foran som jeg kunne komme og det svarte sceneteppet effektivt ble dratt til side. Straks begynte et tungt riff å rulle, om igjen og om igjen, mens Hild Sofie Tafjord blåste hardt i et horn og Maja Ratkje hvisket og hveste inn i en mikrofon som hun holdt i et fast grep mellom tennene. Hele tiden mens de begge var opptatte med å skru, vrenge og vri på knappene foran seg. Vi snakker ikke om Sunn O))) s ugjennomtrengelige lydvegg når det gjelder volum og kraft, men snarere en lettere, mer riffbasert og velstrukturert utgave av fantastiske Khlyst uten et så tydelig fokus på doom.

Mange hadde møtt opp for å få med seg denne selsomme debuten, og tatt publikums prøvende respons i betraktning sto både paffe, overbegeistrede og småskuffa individer igjen etter den siste mektige låta tonet drønnende ut og bandet gikk av scenen. Dette passet definitivt ikke for alle. Under de mest gyngende metal-riffene banget enkelte gjenkjennende, men de samme måtte gi opp da de kaotiske og dronende partiene hvor Fe-Mail presset frem blytunge kaskader av lyd stilte seg i sentrum.

Da settets siste låt skulle spilles, stilte Fe-Mail seg opp ved siden av Grutle og mens Maja Ratkje sang ordløst i perfekt harmoni med Hild Sofie Tafjords horn stemte Enslaved-vokalisten brummende i. Det hele var så vakkert, så brutalt og ikke minst så velarrangert at i dette øyeblikket hadde ikke et eneste av de øvrige bandene på festivalen noen som helst sjanse til å måle seg med dem stemningsmessig. Er du en av dem som skal til Kongsberg jazzfestival, vit at Trincaria er et absolutt must.

Panorama:

Spenstig bestillingsverk

Spennende støy preget åpningen av årets Infernofestival. Det sørget den mystiske gruppen Trinacria for.

Pål Dimmen 8.4.2007

På oppdrag fra Rikskonsertene har Enslaveds Ivar Bjørnson gått sammen med Hild Sofie Tafjord og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje fra den pussige duoen Fe-mail, og laget et bestillingsverk til årets Infernofestival. Resultatet har blitt en timelang forestilling under navnet Trinacria, som var blant åpningsartistene på festivalens første dag. Å kalle verket for musikk er kanskje en overdrivelse. Fe-mail er først og fremst kjent for å improvisere med støy, noe vi fikk servert til gagns. Komponistene hadde fått med seg et knippe musikere fra Enslaved, Manngard og Slut Machine, som bidro til å holde spetakkelet ved like.

Visuelt konsept

Det tok sin tid før det i det hele tatt var mulig å skille de ulike instrumentene fra hverandre. Grutle Kjellson levde seg dypt inn i rollen som budbringer av uforståelige tekster, mens den kvinnelige duoen dannet et nesten ugjennomtrengelig bakgrunnsteppe av støy. Det var egentlig ikke før mot slutten at Trinacria viste hvor kult dette faktisk kan bli. Da dukket det plutselig opp noe som kunne minne om en melodi, ispedd horn og tøffe trommer. Forestillingen hadde også et spennende visuelt konsept, som inkluderte en rekke underfundige og småskumle grafikksnutter som surret på et stort lerret. Denne gjengen skal etter hvert begi seg ut på en Norges-turné, så sørg for å få med deg datoene dersom du har et åpent sinn og er interessert i uforutsigbare former for metall.

Foto: Aftenposten

Scroll to Top