SPUNK på Manchester EXPO med verk av Joseph Byrd (NO)

Ballade:

Lørdag 24. juni urfremfører SPUNK ”White Elephant” av Joseph Byrd i Manchester. Verket som er skrevet for SPUNK og lydkunstgruppa Dreams of tall buildings, er Byrds første grafiske verk på nærmere 40 år.

22.06.2006

Sonic Arts Network og University of Manchester arrangerer i år sin omreisende biennale Expo i Manchester. Helgen 23-25. juni er fylt med over 20 gratis konserter, installasjoner, performances, utstillinger, workshops, konferanser og DJ-kvelder. Expo er en hovedarena for det engelske eksperimentelle musikk- og lydkunstmiljøet, og fokuserer i år på en lydlig utforskning av indre, ytre og offentlige rom i Manchester.

SPUNK er invitert til Manchester for å urfremføre verket ”White Elephant” i samarbeid med lydkunstgruppa Dreams of Tall Buildings.

Bak verket står Joseph Byrd, som er en av Fluxus-bevegelsens grunnleggere og en ledende figur i det legendariske amerikanske psych-bandet ‘The United States of America’. Verket er det første Byrd har skrevet på mange år. .

Romferd i år 9050

“White Elephant” henter inspirasjon fra mange områder av den elektroniske musikkens historie, fra konkret musikk til støy, sampling, friimpro og grafisk notasjon. I følge Joseph Byrd er ”White Elephant” en slags “space opera” – i form av en tenkt romferd utenfor vår galakse i år 9050. Fotografier fra NASAs Hubble-teleskop danner grunnlaget for partituret, som består av en blanding av noterte, samplede og improviserte lyder, parallelt med et elektronisk lydspor skapt av Dreams of Tall Buildings. SPUNK og Dreams of Tall Buildings har også kommet med kreative innspill underveis.

Om komponist og utøvere

Joseph Byrd er født i Louisville, Kentucky i 1937 og vokste opp i Tucson, Arizona hvor han spilte i lokale pop-, country- og jazzband. Etter en M.A. fra Stanford i 1960 reiste han til New York hvor han blant annet studerte med Morton Feldman og John Cage.

Joseph Byrd var blant grunnleggerne av Fluxusbevegelsen i New York i 1961-64, The New Music Workshop i Los Angeles i 1964-66 og bandet The United States of America. På 60- og 70-tallet var han aktiv med nyskapning av elektroniske instrumenter og arbeidet sammen med Donald Buchla ved Berkeley og Tom Oberheim i Los Angeles. Band som Portishead, Broadcast og Radiohead nevner Byrd som en viktig inspirator.

Joseph Byrd har også skrevet musikk til en rekke filmer og har produsert flere plater, blant annet den kritikerroste “Yankee Transcendoodle” og Ry Cooders “JAZZ”. Byrd underviser idag ved College of the Redwoods, California. White Elephant er hans første grafiske partitur på nesten 40 år.

Dreams of tall buildings

Dreams of tall buildings ble etablert i 1999. De begynte med å gjøre små lydopptak av omgivelsene sine og med mer konseptuelle settinger som å drikke 13 kopper kaffe på en time til lyden av en kortbølgeradio. De ønsker å forbli anonyme og understreker at de ikke vil begrenses av de konforme og strukturerte normer det innebærer å være en definert gruppe. Istedet hevder de at det mot slutten av neste år godt kan være 1000 medlemmer i DOTB ellre mer. DOTB har visjoner om å samarbeide med mennesker i Spania og Australia simultant, uten at samarbeidspartnerne vet om hverandres eksistens.

SPUNK

SPUNK består av fire musikere “hvis mål er å spille den musikken de synes er den fineste i verden”, med improvisasjon som basis. Ensemblet ble etablert i 1995 og bestod dengang som idag av Kristin Andersen, Lene Grenager, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og Hild Sofie Tafjord. SPUNKs musikalske verden er klassisk musikk, samtidsmusikk, jazz, pop, rock, techno, støy og noen ganger country.

I 2005 utgav SPUNK sitt fjerde album, ”En aldeles forferdelig sykdom”, som for første gang var laget med ekstern produsent, Jørgen Træen. ”A great achievement”, sa The Wires anmelder, og både Bergens tidende og Dagbladet kvitterte med 5 stjerner.

Scroll to Top