Europeisk heder til Maja Ratkje (NO)

Ballade:

Den norske komponisten Maja Ratkje markerte seg i Rostrum for komponister 2005. Hennes verk “Concerto for Voice (moods III)” ble et av de 10 anbefalte verkene i årets Rostrum, og var også hennes første store verk for orkester. Verket er tilgjengelig i streamet multikanal-utgave på Ulyd-sidene til NRK.no.

The International Rostrum of Composers (IRC) ble i år arrangert for 52. gang. Rostrum 2005 ble holdt i Wien fra 6.-10. juni, organisert av Det internasjonale musikkrådet (IMC), UNESCO, i samarbeid med vertskapet Østerriksk Radio (ORF). Årets Rostrum samlet musikkprodusenter og journalister fra 28 land fra til sammen fire kontinenter. NRKs delegat var Kristin Kverndokk, som forteller følgende om arrangementet:

– 57 verk komponert i løpet av de siste 5 år ble presentert under årets Rostrum. I den generelle kategorien ble Le temps scintille… (2003), for blandet kor, av den latviske komponisten Mãrtinš Vilums (f. 1974) valgt som det aller fremste verket.

– 31 år gamle Maja Ratkje markerte seg sterkt med verket “Concerto for Voice (moods III)”. Hennes verk ble valgt ut som et av de 10 anbefalte verkene i den generelle kategorien, rapporterer Kverndokk.

I kategorien for unge komponister under 30 år ble “Rode with Darkness” (2003), for orkester, av den britiske komponisten Luke Bedford (1978) valgt som det aller fremste verket. Verket ble presentert av Rundfunk Berlin-Brandenburg (Tyskland).

“Concerto for Voice (moods III)” (2004) av Maja Ratkje er hennes første store verk for orkester. Verket ble bestilt av Radio France til årets Présences-festival i Paris. I bestillingen lå det at verket skulle inkludere bruk av hennes egen stemme i solopartiet. Verket ble fremført på årets Présences-festival i Radio France 3. februar med Maja Ratkje som solist, Kringkastingsorkestret og dirigent Rolf Gupta. Verket ble også fremført i Store Studio på NRK 28. januar i år.

Verket ble kringkastet via EBU fra Radiohusets store sal i Paris under Présences-festivalen, og har en varighet på 22 minutter, med Maja Ratkje selv som solist. Du kan høre det i sin helhet på nettsiden NRK.no/ulyd.

Her finner du også nye verker av Risto Holopainen og Jøran Rudi, samt kortere stykker av de unge komponistene Bente L. Thorsen, Bjørn B. Skjelbred, Emil Bernhardt, Ørjan Matre and Erik Dæhlin. Her kan du også høre lyddokumentarer med og om Mari Boine og Lars Hertervig, samt Haydns symfoni nr. 96.

Ved siden av sitt virke som komponist, spiler Maja Ratkje også i en rekke andre sammenhenger. Hun har nylig opptrådt med Fe-mail, som er den kritikerroste støyduoen hun har sammen med Hild Sofie Tafjord, med Wolf Eyes på ICA i London og Bad Bonn Kilbii Sveits. Disse to gruppene opptrer også på Kongsberg Jazzfestival den 9. juli.

I forbindelse med Fe-Mails opptreden på No Fun Fest i New York tidligere i år, i forkant av at duoen spilte inn sitt nye album i USA, skrev Kelefa Sanneh i New York Times:

Scroll to Top